• Zadzwoń: 42 636 28 20
  • Napisz: handel@margo-grupa.pl
  • Pracujemy: pn-pt 07:00-16:00

Tort „Wielki Luwr”

  • Home
  • /
  • Tort „Wielki Luwr”

Tort „Wielki Luwr”

Biszkopt kakaowy:

Ubić:

  • 200 g żółtek
  • 500 g całych jaj
  • 400 g cukru

Ubić osobno 320 g białek oraz 160 g cukru. Przesiać 120 g mąki pszennej i 120 g kakao Extra Brute. Dokładnie wymieszać. Wylać do trzech form (60 x 40 cm) i upiec w temperaturze ok. 220ºC. Waga jednej formy – ok. 600 g.

Mus z ciemnej czekolady:

Stopić (w temp. 40ºC) 180 g ciemnej czekolady 70-30-38. Dodawać stopniowo 80 g ciepłego mleka (40ºC). Na koniec dodać 240 g bitej śmietanki (36%).

Mus z białej czekolady:

Przygotować krem:

  • 63 g mleka UHT
  • 13 g  cukru
  • 20 g żółtek
  • 5 g proszku budyniowego lub mąki
  • 1 laska wanilii (rozcięta wzdłuż)

Zagotować mleko, dodać ziarenka wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i wlać do ciepłego mleka. Dodać 0,8 g żelatyny w listkach (uprzednio rozpuszczonej w wodzie). Rozpuścić (w temp. 40ºC) 130 g białej czekolady CW2. Cały przygotowany krem dodać do rozpuszczonej białej czekolady. Wymieszać. Na koniec dodać 300 g bitej śmietanki (36%).

Poncz pomarańczowy do nasączenia biszkoptu:

Wymieszać 200 g soku pomarańczowego, 100 g syropu 1:1 oraz 45 g likieru pomarańczowego Cointreau.

Przygotowanie tortu:

Biszkopt nasączyć ponczem. Nałożyć mus z ciemnej czekolady i przykryć drugim, również nasączonym biszkoptem. Na wierzch nałożyć mus z białej czekolady. Udekorować kakao, żelem lub spryskując czekoladą przy pomocy kompresora.