Makaroniki

Składniki:
Syrop glukozowy 100g
Białka 3szt
Cukier puder 125g
Mączka migdałowa 125g
(polecamy drobno zmieloną)
Przygotowanie:
Białka ubijamy w misce w tym samym czasie syrop podgrzewamy do około 120C;
Do sztywno ubitej piany z białek cały czas miksując dolewamy syrop drobną stróżką po wewnętrznej ściance misy. Ubijamy do momentu, aż misa przestanie być ciepła, a beza będzie sztywna i błyszcząca.
Cukier puder i mąkę migdałową mieszamy i przesiewamy przez drobne sito, dodajemy mieszankę do bezy i mieszamy do momentu, aż wszystkie produkty się dobrze połączą.
Do uzyskanej masy możesz dodać barwnik spożywczy.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy małe kółeczka na matę silikonową położoną na blaszce od piekarnika.
Po chwili kilka razy uderz blachą o blat aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Makaroniki zostaw w temperaturze pokojowej na około 40 minut do wyschnięcia, aż na wierzchu ciasteczek powstanie delikatna skorupka.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 150C piekarnik góra dół.
Piec w 160C do uzyskania złotego koloru.