Mus czekoladowy

 

Gdy dni stają się krótsze, a deszcz puka w okna, potrzebujemy czegoś, co otuli nas niczym ciepły szal.

Jesień to czas na ciepłe koce, dobrą książkę… i aksamitny mus czekoladowy! 🍂🍫

Nasz jesienny mus to prawdziwa pociecha dla zmysłów.

Kremowy, intensywnie czekoladowy i idealnie słodki, sprawi, że zapomnisz o chłodzie za oknem.

To nie jest zwykły deser – to chwila czystej, kremowej przyjemności.

 

Spróbujesz? Idealnie smakuje z dodatkiem kropli pomarańczy lub szczypty cynamonu!

#musczekoladowy #jesiennadeser #czekolada #comfortfood

Składniki:

  • 1 szklanka śmietanki (250 g) kremówki 30%, 33% lub 36%.
  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 g czekolady ciemnej / deserowej (polecamy naszą nowość dla osób szukającej doznań smakowych czekoladę DOMORI
  • ESSENCE 56%
  • Red Yoka 66%

czy czekoladę Barry Callebaut

  • 811-E4-U71 54,5%
  • 811NV-01B 54,5%).

Przygotowanie:

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Śmietankę kremówkę 30 % lub 33 % przechowuj mocno schłodzoną w lodówce.

Na 20 minut przed szykowaniem musu naczynie ze śmietanką umieść w zamrażalniku. 250 ml śmietanki słodkiej, czyli jedna szklanka.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, mieszając czekoladę.

Opakowanie serka mascarpone umieść w misce. Może mieć zarówno temperaturę pomieszczenia, jak i temperaturę jaka panuje w lodówce, połącz z czekoladą. Polecam użyć do tego miksera na niskich obrotach. W krócej niż jedną minutę powstanie Ci aksamitny, gęsty krem czekoladowy.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem w wysokim naczyniu. Zacznij od małych obrotów, by nie zachlapać rzadką śmietanką całej kuchni. Stopniowo zwiększaj moc miksera, aż do maksymalnej. Nie miksuj śmietanki zbyt długo, by się nie zwarzyła.

Śmietanka powinna być sztywna i puszysta.

Do ubitej śmietanki dodaj krem mascarpone z gorzką czekoladą i wymieszaj całość, można do tego użyć miksera na najniższych obrotach i w kilka sekund mus czekoladowy ma idealną konsystencję.