Makaroniki

Składniki:

Syrop glukozowy 100g

Białka 3szt

Cukier puder 125g

Mączka migdałowa 125g                                                                                                    
(polecamy drobno zmieloną)

 

Przygotowanie:

Białka ubijamy w misce w tym samym czasie syrop podgrzewamy do około 120C; 

Do sztywno ubitej piany z białek cały czas miksując dolewamy syrop drobną stróżką  po wewnętrznej ściance misy. Ubijamy do momentu, aż  misa przestanie być ciepła, a beza będzie sztywna i błyszcząca.

Cukier puder i mąkę migdałową mieszamy i przesiewamy przez drobne sito, dodajemy mieszankę do bezy i mieszamy do momentu, aż wszystkie produkty się dobrze połączą.

Do uzyskanej masy możesz dodać barwnik spożywczy. 

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy małe kółeczka na matę silikonową położoną  na blaszce od piekarnika.

Po chwili kilka razy uderz blachą o blat aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Makaroniki zostaw w temperaturze pokojowej na około 40 minut do wyschnięcia, aż na wierzchu ciasteczek powstanie delikatna skorupka.

Pieczemy 15 minut w temperaturze 150C piekarnik góra dół.

Piec w 160C do uzyskania złotego koloru.