• Zadzwoń: 42 636 28 20
  • Napisz: handel@margo-grupa.pl
  • Pracujemy: pn-pt 07:00-16:00

Czekoladowy mus

  • Home
  • /
  • Czekoladowy mus

Czekoladowy mus

KOMPOZYCJA:

  • biszkopt
  • miodowy mus
  • krem z melona
  • glazura

BISZKOPT

Ubić:

  • 360 g jaj
  • 450 g rozdrobnionych migdałów (50/50)
  • 60 g mąki

Ubić na sztywno 180 g białek jaj z 45g cukru. Wymieszać masę migdałową z ubitym białkiem, na koniec dodać przesianą mąkę. Piec przez 4-5 minut w 250 o C.

MIODOWY MUS

Podgrzać do 60 o C 20 g żółtek jaj z 300 g syropu  z melasy (30oB). Następnie wystudzić.

Rozpuścić 570 g miodowej czekolady Callebaut. Podbić 1125 g kremówki. 1/3 kremówki wymieszać z rozpuszczoną miodową czekoladą, dodać mieszaninę z żółtek. Dodać pozostałą cześć kremówki. Dokładnie wymieszać.

KREM Z MELONA

Podgrzać 250 g puree z melona. Wymieszać 120 g żółtek z 75 g cukru. Masę z żółtek dodać do ciepłej pulpy. Podgrzać.
Rozpuścić w plulpie 5 g spęcznionej żelatyny oraz dodać 85 g masła. Krem włożyć do form typu Flexipan. Zamrozić. Uwaga nie rozmrażać przed składaniem.

GLAZURA

Podgrzać 250 g mleka z 100g glukozy. Rozpuścić w mleku 8 g spęcznionej żelatyny. Zalać na 3 razy zagotowanym mlekiem : 300 g miodowej czekolady Callebaut. Ganasz zmiksować blenderem w celu uzyskania gładkiej konsystenji, starając się nie wprowadzać powietrza do masy.